De resultaten. Minder testen

Beste lezer, de vorige keer heb ik mijn persoonlijke experiment aangekondigd.

In de tussentijd heb ik meer literatuur gelezen over “aging” en heb besloten om vooral te kijken naar mijn genetische code om mijn gezondheid en “biologische leeftijd” te bepalen.

De testen die ik tot nu toe heb gedaan hebben mij de algehele indruk gegeven dat ik fit en gezond ben. Mijn conditie, hartslag, bloeddruk en cholesterol zijn allemaal ruimschoots binnen de normen. 

Daarom heb ik afgezien van verdere (dure) bloedtesten. Bij echt ongezonde waarden is namelijk duidelijk dat er wat moet gebeuren en dat deze risico’s geven voor je gezondheid en dus je verouderingsproces. Maar verder is het verband tussen deze waarden en aging vaak relatief laag en zijn er soms ook tegenstrijdige bevindingen. 

Aangezien ik in goede gezondheid verkeer ga ik er vanuit dat de toegevoegde waarde van de bloedtesten relatief laag zal zijn en heb ik deze dus geskipt. Zelf heb ik al een thuistest voor cholesterol en glucose, hier hou ik het voorlopig bij. Ook fancy DNA testen die je wijzen op risico’s vind ik niet nodig. Dit zijn vaak risico’s gebaseerd op grond van statistieken van heel veel mensen en voegen over het algemeen weinig toe aan informatie over de voor jou geschikte manieren van leven.

 

Dan nu het resultaat

Na literatuur te hebben gelezen en na het bezoek aan het “Undoing aging 2019” congres heb ik momenteel het meeste vertrouwen in leeftijdsbepaling aan de hand van het zogenaamde “epigenetische” profiel.

Dit werkt als volgt. Élke cel in je lichaam heeft precies hetzelfde DNA, maar toch kunnen de cellen zich heel anders gedragen. Een cel in je oog is compleet anders dan een huidcel.

Je DNA codeert voor eiwitten die aangemaakt worden na het aflezen van een stuk DNA. Het lichaam verandert de functie van cellen door bepaalde stukken van het DNA aan of uit te zetten, dit gebeurd door “methylering”.

Hierdoor worden bepaalde stukken van het DNA “uit” gezet, van dit stuk worden de eiwitten niet meer aangemaakt. Op die manier verandert de functie van de cel. Het gehele patroon van je DNA met actieve en uitgeschakelde stukken heet je “epigenetische” profiel.

Nu blijkt uit onderzoek dat ook door veroudering je epigenetische profiel verandert. En dit gebeurt op zo’n regelmatige manier dat je hier als het ware een klok van kunt maken. 

Het Britse bedrijf Chronomics is een start-up die precies hier gebruik van maakt. De naam zegt het al, chrono betekent tijd. Een tijdje terug heb ik een DNA sample ingestuurd en eindelijk heb ik het resultaat terug.

 

 

Ik ben biologisch gezien 4 jaar jonger volgens de test. Volgens een andere grafiek waren zogenaamde supercentenarians, mensen die ouder worden dan 110 jaar op mijn leeftijd tussen de 34 en 40 jaar, ik zit hierbij dus mooi aan de lage kant.

Dit is het uitgangspunt voor mijn persoonlijke experiment.

In het volgende artikel ga ik de methodes die ik gebruik om mijn leeftijd te stagneren nader uitleggen

Roland

Mijn vorige blog kun je hier teruglezen

 

You can't’ be your best self until you find your Tribe

Samen aan een mooiere wereld bouwen. Je eigen blue zone creëren. Sluit je ook aan bij onze community? Meld je hier aan

Recommended Posts

Leave a Comment

Heb je een vraag?

Je mag mij altijd een email sturen. Ik streef ernaar om deze binnen 24 uur te voorzien van een antwoord op je vraag!