Kleine aanpassingen en toch een groot resultaat? Het kan!

Luchtvervuiling, plastic soep, watervervuiling, etc. zijn niet alleen slecht voor onze planeet, het is ook slecht voor onze gezondheid. Zorgen voor jezelf en zorgen voor het milieu gaan hand in hand. We weten dat wel, maar toch vinden we het soms moeilijk om de klik te maken. We willen uiteraard onze levensstandaard niet verlagen en het liefste ook niet te veel tijd verliezen.

Neem nu plastic. Het lijkt allemaal zo ingewikkeld en zo omslachtig om minder plastic te gebruiken, maar dat is het niet. Gewoon door kleine dingen te veranderen, kan je al een flink verschil maken. Ik geef jullie graag een paar tips mee, want zelfs met heel kleine aanpassingen kan je veel doen voor het milieu.

Waterflesjes

Water drinken is gezond, maar hoe (on)gezond is dat flesje water in je handtas voor het milieu? Een klein plastic flesje weegt ongeveer 20 tot 30 gram. Dat lijkt niet zo veel, maar als je elke dag één flesje water drinkt, dan heb je na een jaar 7,3 tot 10 kg plastic afval verzameld! Je kan beter een herbruikbare fles vullen met -eventueel gefilterd- kraantjeswater. Gebruik liever een rvs fles zonder coating of een glazen fles in plaats van een plastic herbruikbare fles. Er kunnen namelijk altijd plasticmoleculen in je water lekken, vooral als het warm is. Bovendien blijven er geen geurtjes en smaakjes in rvs of glazen flessen hangen.

Waar doe je je inkopen?

Kies je supermarkt zorgvuldig uit. In de AH verkopen ze bijvoorbeeld heel handige herbruikbare groentenzakjes en zelfs herbruikbare broodzakken. Heel ecologisch dus, zou je denken. Maar als je rondloopt in de groenten-afdeling, zie je dat bijna alles in plastic is voorverpakt en ook al het brood zit in een plastic zak. Wat moet je dan met die handige herbruikbare zakjes? Gelukkig zijn er ook supermarkten die meer onverpakte groenten en fruit aanbieden en natuurlijk kan je ook naar de markt gaan.

Groenten- en fruit

Als je per dag gemiddeld 3 soorten groenten of fruit in plastic koopt, dan heb je na een jaar 4,5 kilo plastic verzameld. Je kan dus beter herbruikbare zakjes gebruiken. Bewaar de lege –stoffen- zakjes in je boodschappentas, zo heb je ze altijd bij de hand. Je hoeft trouwens niet alles in een zakje te doen; een eenzame appel of een duo sinaasappels kunnen gewoon los mee!

Vers

Als je kiest voor verse producten in plaats van bewerkte, ben je niet alleen lief voor het milieu, ook je gezondheid vaart er wel bij. Zelfs als het ‘pure’ producten zijn. Zo worden voorverpakte worteltjes bijvoorbeeld gewassen in water met behoorlijk wat chloor.

Koop in het groot

Koop verzorgings- en onderhoudsproducten in de grootste verpakking die je kan vinden. Natuurlijk zijn er alternatieven die nog beter zijn voor het milieu, maar als je graag je vertrouwde producten wilt blijven gebruiken, zoek dan naar de grootst mogelijke verpakking. Zo bespaar je al snel de helft tot driekwart van het plastic verpakkingsmateriaal uit.

Rietjes

Kinderen drinken graag met een rietje en ik moet het toegeven, ik drink mijn smoothies ook het liefste met een rietje. Gelukkig bestaan er alternatieven voor het plastic rietje. Je hebt al heel lang

kartonnen rietjes, ik kan mij zelfs nog herinneren dat ik als kind milkshakes met een papieren rietje dronk. Er bestaan ook wegwerp-rietjes van tarwegras, die dus biologisch afbreekbaar zijn. En dan hebben we nog mijn favoriet; herbruikbare bamboerietjes. Deze zitten met 4 tot 6 in een pakje met een klein schoonmaakborsteltje.

Wattenstaafjes

Denk ook eens aan je wattenstaafjes. Je hebt alternatieven met een houten stokje en met een kartonnen stokje. Zelf in de Primark verkopen ze al goedkope papieren wattenstaafjes, dus de prijs is in ieder geval geen goed excuus meer om plastic wattenstaafjes te kopen!

Bewust

Misschien de belangrijkste tip is om je bewust te zijn van wat je koopt. Vaak is er namelijk ook een milieuvriendelijk alternatief. Ik kan bijvoorbeeld kiezen tussen kattenbrokjes in een papieren zak of in een plastic zak. Mijn katten maakt het niet uit, dus koop ik altijd de papieren versie. Moeten de koekjes echt individueel verpakt zijn, of kan je misschien een koekdoosje meenemen naar school of het werk? Of misschien is het vlees bij de slager om de hoek, waar alles verpakt wordt in papier, wel veel lekkerder dan in de supermarkt.

En hoe zit het met jullie? Wat zijn jullie favoriete tips om minder plastic te gebruiken zonder dat het veel moeite kost?

 

Deze blog is een bijdrage van Karin. Haar website vind je hier: www.goddessinabox.be

You can't’ be your best self until you find your Tribe

Samen aan een mooiere wereld bouwen. Je eigen blue zone creëren. Sluit je ook aan bij onze community? Meld je hier aan

Recommended Posts

Leave a Comment

Heb je een vraag?

Je mag mij altijd een email sturen. Ik streef ernaar om deze binnen 24 uur te voorzien van een antwoord op je vraag!