Even een dipje? Ga lekker naar buiten!

Groen!

Als ik op mijn bank aan het schrijven ben en ik kijk naar buiten, dan heb ik dit uitzicht. Eén en al frisgroen. Groen is een kleur die ontspanning brengt én de kleur van overvloed. Vermoedelijk is het effect van deze kleur op onze hersenen een overblijfsel van onze primitieve voorouders. Een groene omgeving betekende een vruchtbare omgeving met genoeg voedsel. Logisch dat onze verre voorouders daar rustig en gelukkig van werden. Maar groen zorgt ook voor creativiteit en helpt bij probleemoplossend denken. Persoonlijk zou ik niet zo snel kiezen voor een groene muur of groene woonaccessoires, maar dat hoeft ook niet. Zoals je ziet is mijn omgeving al groen genoeg. Breng dus een beetje meer groen in je leven. Een mooie groene plant op je bureau is bijvoorbeeld al een goed begin.

Geniet van het zonnetje

Natuurlijk moet je voorzichtig zijn en niet uren in de zon liggen bakken, maar zon hebben we ook nodig! Die zalige warme stralen zorgen er namelijk voor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D heeft verschillende functies en één daarvan is heel belangrijk om je goed te voelen. Vitamine D is namelijk nodig om serotonine te maken. Een gebrek aan serotonine kan leiden tot depressie, dus stroop je mouwen en je broekspijpen op en ga lekker even met blote armen en benen in de zon zitten.

Ga wandelen in een bos

Wandelen is gezond en ontspannend, maar wandelen in een bos is nog veel gezonder! Lopen of wandelen in een bos verlaagt de bloeddruk, verlaagt je stressniveau en zou zelfs de kans op bepaalde kankers verkleinen. Dit komt onder andere door de phytonciden die planten en bomen uitscheiden. Phytonciden zijn eigenlijk vluchtige bestanddelen die de plant of boom beschermen tegen aanvallen van schimmels, bacteriën en insecten. Bij mensen activeren ze het immuunsysteem en helpen zo infecties en eenzame kankercellen bestrijden. Via activatie van de hypothalamus beïnvloeden ze het hormoonstelsel, waardoor de stresshormonen in ons bloed ook nog eens afnemen. In plaats van dat glas wijn na een zware dag kan je dus beter een boswandeling maken. 🙂

Wees niet bang om je vuil te maken

Kinderen vinden het heerlijk om lekker in het zand of in de modder te spelen. We moeten eigenlijk een voorbeeld aan hen nemen. Even lekker wroeten in de aarde is namelijk heel goed voor je. Aarde bevat heel veel verschillende bacteriën en een heleboel daarvan zijn belangrijk voor onze gezondheid. Door ermee in contact te komen, voeg je deze bacteriën toe aan je microbioom. Eén soort is al heel goed onderzocht; de mycobacterium vaccae. Deze bacterie stimuleert bepaalde neuronen, zodat we meer van het gelukshormoon serotonine produceren en angstgevoelens verminderen. Een bacterie als antidepressivum dus. Het lijkt mij in ieder geval een heel goede reden om je handen vuil en je tuin onkruidvrij te maken.

 

Deze blog is een bijdrage van Karin. Haar website vind je hier: www.goddessinabox.be

You can't’ be your best self until you find your Tribe

Samen aan een mooiere wereld bouwen. Je eigen blue circle creëren. Sluit je ook aan bij onze community? Meld je hier aan

Recommended Posts

Leave a Comment

Heb je een vraag?

Je mag mij altijd een email sturen. Ik streef ernaar om deze binnen 24 uur te voorzien van een antwoord op je vraag!